Viure en línia

Amb l’excusa, encara, de la pandèmia, ens podem quedar a casa, còmodament, sense necessitat de sortir per res. És saludable?

En temps de pandèmia es parla molt de la lli­ber­tat, de les ganes de sor­tir i soci­a­lit­zar. Som gent de cele­bra­ci­ons i tro­ba­des per tot. Les xar­xes en són un bon apa­ra­dor. Poc es parla, si no és en pri­vat, de les vega­des que ens fem enrere en els plans, de la man­dra de mol­tes per­so­nes, abans molt soci­als, d’haver de con­nec­tar. I ara que s’acos­ten les fes­tes de Nadal, encara més. Segur que a més d’un i a més de dos li han anat d’allò més bé les res­tric­ci­ons per no haver de fer el pape­rot a cal sogre el dia de Sant Esteve. Només cal veure com ha evo­lu­ci­o­nat la moda per con­fir­mar que, com a casa, res. Ara, les mar­ques tenen una línia de roba d’estar per casa. Abans de la pandèmia, eren qua­tre draps als catàlegs, i ara ocu­pen pàgines i pàgines a tot color. El xan­dall gla­murós –o no– s’ha impo­sat, i es vol que­dar. “Homesweet home” és el crit de guerra de milers i milers de per­so­nes. Que cadascú s’exa­mini a si mateix.

Segons un estudi de la Uni­ver­si­tat Oberta de Cata­lu­nya publi­cat al mes de juny, prop d’un 80% dels 4.000 tre­ba­lla­dors que van enques­tar man­te­nien que si hagues­sin de bus­car una nova feina vol­drien tenir l’opció de tele­tre­ba­llar. Fa un parell d’anys eren qua­tre, mal comp­tats, els que tre­ba­lla­ven des de casa. Tam­poc la for­mació no pre­sen­cial havia vin­gut tan de gust com ara. Per no dir que mai s’havia par­lat tan ober­ta­ment de tenir cites en xarxa i prac­ti­car sèxting.

La pandèmia ens ha tan­cat i ens ha ofert un ven­tall enorme de pos­si­bi­li­tats per viure en línia. Per a qui tele­tre­ba­lla, de fet, els dies poden pas­sar l’un dar­rere l’altre sense haver de tre­pit­jar el car­rer, i no per això dei­xar de par­lar amb els amics, lli­gar o fer una classe diri­gida de ioga. És fàcil, i nor­ma­lit­zat, rema­tar una jor­nada amb la com­pra del súper i el sopar, tot dut a casa per repar­ti­dors. Prou que ho sabem: s’han mul­ti­pli­cat les com­pres en línia, i de tota mena de pro­duc­tes i ser­veis (pre­gun­teu a Ama­zon i Net­flix, com els ha anat la pandèmia). Hi ha una fron­tera molt difusa, però, que separa el fet de gau­dir de casa de ser pre­so­ner a casa. A les xar­xes tro­bem tes­ti­mo­nis que ens plan­te­gen inter­ro­gants. Com el d’un xilè de prop de 50 anys: “Fa cinc anys vaig deci­dir reti­rar-me, i des d’ales­ho­res no surto gai­rebé de casa. Passo el noranta per cent del temps tan­cat, només surto a regar i a com­prar men­jar.” Ja fa anys, de fet, que es parla del nes­ting, que és si fa o no fa l’opció de que­dar-se a casa –al niu, nest– el cap de set­mana –en lloc de sor­tir–, i mirar pel·lícules, lle­gir o sim­ple­ment no fer res de res. I qui diu el cap de set­mana, diu tota la set­mana.

“Estic bé a casa”

Qua­tre psicòlegs valo­ren la situ­ació actual d’aquesta manera de viure en línia. “Arran de la pandèmia, pot ser que haguem tro­bat cert gust, plaer, a estar a casa”, diu Merit­xell Bau­sili, psicòloga del cen­tre ITAE Psi­co­lo­gia. I segueix: “Però compte si hi ha un males­tar al dar­rere: «Estic bé a casa perquè em crea certa inco­mo­di­tat anar al super­mer­cat i tro­bar-me gent.» Segueix: “Sí, és cert, hi ha per­so­nes que t’asse­gu­ren que estan molt a gust a casa tre­ba­llant, fent-ho tot en línia. «I quan surts al car­rer?», els dius, i et res­po­nen que sur­ten per llençar les escom­bra­ries i pas­se­jar el gos, si és que en tenen.” No es tracta de par­lar en ter­mes de “nor­ma­li­tat” o “no nor­ma­li­tat”, més aviat es tracta d’obser­var allò que és salu­da­ble i allò que no ho és. I sense obli­dar que cadascú té una manera de ser. Dit això, refle­xi­ona: “Que­dar-se a casa tan­cat no és salu­da­ble. Fer-ho fomenta que cada vegada resulti més còmode, i això pot arri­bar a limi­tar i que de cop algú es trobi que fa sis mesos que no surt, i que es con­ver­teixi en patològic.”

La pandèmia, en això coin­ci­dei­xen tots els experts con­sul­tats, ha afa­vo­rit la fòbia social, l’ago­rafòbia, l’ansi­e­tat. “Sí, rotun­da­ment. Les per­so­nes que ja tenien una pato­lo­gia han empit­jo­rat. En el cas dels que no tenien pato­lo­gia, però sí que eren de base més ansi­o­sos, més donats a pre­o­cu­par-se, la covid ha fet de cata­lit­za­dor de cer­tes pors que tenien nor­ma­lit­za­des i que no els impe­dien ser fun­ci­o­nals fins ales­ho­res. Ens van obli­gar a que­dar-nos a casa perquè hi havia un perill i això va acti­var una alerta al cer­vell: «Hi ha un perill si surts.»”

Font de benes­tar

Enric Soler és psicòleg espe­ci­a­lista en rela­ci­ons inter­per­so­nals i docent uni­ver­si­tari. “Una de les fonts de benes­tar emo­ci­o­nal més impor­tants per als humans és la interacció social, per això quan que­dem amb amics, per fer el que sigui, ens sen­tim satis­fets.” Estem en un moment en què, tant sí com no, cal fer adap­ta­ci­ons. Hem tin­gut uns mesos de treva, però ja tenim al davant una nova vari­ant de la covid-19. No sabem si d’aquí a qua­tre dies tin­drem les pos­si­bi­li­tats de reunió una altra vegada res­trin­gi­des. Temps de can­vis. “Els humans no podem fer les adap­ta­ci­ons d’un dia per un altre. És pro­gres­siu. Una adap­tació és també un dol. Per exem­ple, quan ens van con­fi­nar, ens hi vam adap­tar i vam fer el dol per la pèrdua de lli­ber­tat.”

La vida en línia és una arma de doble tall. D’una banda, ens pot fer gua­nyar eficàcia; de l’altra, pot ser una excusa per no sor­tir del cau. “En gene­ral, l’ésser humà té força aversió a la sole­dat. Hi ha qui és capaç d’engan­xar-se a qual­se­vol pare­lla, encara que vegi que no té futur, per tal de no estar sol. I hi ha qui tria estar sol, i és feliç. Si abans d’aquesta crisi eres una per­sona que con­vi­via bé amb tu mateix, per­fecte. Però els que esta­ven molt acos­tu­mats a sor­tir…” No estig­ma­tit­zem, però, les pos­si­bi­li­tats de la tec­no­lo­gia i la comu­ni­cació. Com sem­pre no són bones ni dolen­tes en si matei­xes. “Que si els con­tac­tes poden ser peri­llo­sos, que si et pots enco­ma­nar encara que esti­guis vacu­nat… Si hi afe­gei­xes el poder d’atracció que tenen les pan­ta­lles, ja tens els dos ingre­di­ents que donen com a resul­tat el que està pas­sant: «Fa cinc dies que estic tan­cat a casa, no m’he rela­ci­o­nat amb ningú i no n’he estat cons­ci­ent.» No és salu­da­ble. Sí, ens podem rela­ci­o­nar mit­jançant la tec­no­lo­gia, la que sigui, però el con­tacte físic no el poden subs­ti­tuir. I no em refe­reixo només a les rela­ci­ons ínti­mes. Podem eli­mi­nar els petons i les abraçades de com­promís, però no allò que és de debò és insubs­tituïble.” La pandèmia, diu Soler, es pro­du­eix en el moment de màxima expressió del que el sociòleg Zyg­munt Bau­man ano­mena soci­e­tat líquida, “on les rela­ci­ons són poc con­sis­tents”. Pot­ser havíem arri­bat al límit de la soci­e­tat líquida i caldrà tro­bar un punt just i pro­fitós en les rela­ci­ons. “Bus­car pare­lla a través d’apli­ca­ci­ons, en una mena de mer­cat de carn on ens cos­si­fi­quem?” Toca fer un reset. Els humans hi estan acos­tu­mats, ho han de fer periòdica­ment: “Què aporto a les rela­ci­ons, i què m’apor­ten? Tu mires una pel·lícula, jo també la miro i que­dem per con­nec­tar-nos i comen­tar-la? Mun­tem un bon sopar per vide­o­con­ferència? No, no és el mateix.” Volem rela­ci­ons sòlides.

Tor­nem-hi: la tec­no­lo­gia no és bona ni dolenta. Depèn. “Si et per­met agi­lit­zar tas­ques ins­tru­men­tals com fer la com­pra i que el temps que gua­nyes sigui per a rela­ci­ons soci­als, la tec­no­lo­gia és una ajuda.”

por Del “què pas­sarà?”

Fins ara, només hem vore­jat allò que es pot qua­li­fi­car de pato­lo­gia. Casa pot ser sinònim de plaer o de refugi. O de cel·la. Hi ha qui vol­dria deci­dir sor­tir, però ha arri­bat a un punt que ja no pot. La psicòloga del País Valencià Laura Fus­ter va publi­car aquesta tar­dor un arti­cle sobre ago­rafòbia al seu per­fil d’Ins­ta­gram. Ha estat la seva entrada més bus­cada i lle­gida. “Estem veient un incre­ment de casos d’ago­rafòbia bas­tant con­si­de­ra­ble.” El comú dels mor­tals pen­sem que l’ago­rafòbia és la por d’estar en espais oberts. I no és això. En rea­li­tat és por de patir un atac d’ansi­e­tat en un lloc on esti­guis sol i no puguis rebre l’ajut que et faci falta o que et puguin veure i et faci sen­tir ver­go­nya. Vol dir que en algun moment hem patit real­ment una crisi d’ansi­e­tat en un entorn exte­rior. “Aques­tes per­so­nes no van poder con­tro­lar allò que els estava pas­sant. I cal dir que les sen­sa­ci­ons de l’ansi­e­tat són potents, incòmodes. Qui ho pateix pot aga­far por d’aques­tes sen­sa­ci­ons.” D’aquí ve que, si no es tracta ade­qua­da­ment, ens esti­mem més estar a casa, on sen­tim que estem segurs. “Tot allò que se surti d’aquest espai genera ansi­e­tat. Això és l’ago­rafòbia.” El sol fet de pen­sar en la pos­si­bi­li­tat d’expo­sar-se a allò que els espanta ja pro­voca ansi­e­tat.

Com en tot, hi ha dife­rents graus. Hi ha qui té por d’anar a un cen­tre comer­cial i tro­bar-se enmig d’una aglo­me­ració i angoi­xar-se. I hi ha qui no pot ni anar a com­prar el pa a la botiga del por­tal del cos­tat. L’ansi­e­tat és bona, ens recor­den, perquè ens avisa d’un perill. La clau és dis­tin­gir si és real. “L’ansi­e­tat ens porta a evi­tar o a esca­par. I si fem alguna cosa que té un perill inten­tem que sigui amb certa segu­re­tat, acom­pa­nyats o amb el mòbil pre­pa­rat. El trac­ta­ment, pre­ci­sa­ment, con­sis­teix a fer el con­trari: tre­ba­llar els pen­sa­ments per ado­nar-nos que allò que temem és bas­tant impro­ba­ble que passi. I que si passa tinc les eines per ges­ti­o­nar-ho. Una part de la teràpia és d’expo­sició, per anar dei­xant d’evi­tar i anar abor­dant situ­a­ci­ons a poc a poc, de menys a més.” Per què passa a unes per­so­nes i no a unes altres? La clau és l’evi­tació, un cop hem patit l’experiència des­a­gra­da­ble. Si s’evita s’està donant la raó a l’ansi­e­tat. Si es venç, la por queda desac­ti­vada. “Les per­so­nes que veiem a la con­sulta fa molt temps que evi­ten aques­tes situ­a­ci­ons. Si coneguéssim els meca­nis­mes de l’ansi­e­tat, si ens ho ense­nyes­sin, no patiríem ni la mei­tat dels pro­ble­mes que patim. Sabríem dir: «Sento ansi­e­tat, sé el que és, i sé que em pas­sarà.»” Hi ha una fòbia que hi està rela­ci­o­nada: la fòbia social. És la por de la interacció social, de ser rebut­jat, aver­go­nyit, de no saber de què par­lar. La pandèmia també l’ha fet créixer. També en aquest cas la reco­ma­nació és no fer evi­tació.

La doc­tora Con­nie Cap­de­vila és psicòloga clínica, psi­co­te­ra­peuta i vocal de la junta de govern del Col·legi Ofi­cial de Psi­co­lo­gia de Cata­lu­nya. És espe­ci­a­lista en ansi­e­tat i fòbies. Ens recorda que els humans tenim reac­ci­ons inna­tes al perill, tant si és tan­gi­ble com si és ima­gi­nat. Estem pre­pa­rats per al perill, però també per a la joia. “El nos­tre sis­tema nerviós està pre­pa­rat per detec­tar tant la segu­re­tat com el perill. Quan entrem en con­tacte amb les per­so­nes esti­ma­des, les seves veus, les seves expres­si­ons faci­als, tot en elles ens calma i ens fa sen­tir segurs.” Vet aquí el que ha fet la pandèmia, explica: “Ha posat un repte al sis­tema nerviós, perquè ens ha fet evi­tar el con­tacte social, que és el que ens dona segu­re­tat. Un repte que és més gran per als que viuen sols.” Hem estat sac­se­jats per pèrdues de tota mena durant gai­rebé dos anys. “Estem en la crisi de la salut men­tal. Ha aug­men­tat la nos­tra vul­ne­ra­bi­li­tat a la simp­to­ma­to­lo­gia d’ansi­e­tat i de tras­torn men­tal.” La pandèmia ha pro­vo­cat un enca­val­ca­ment entre la por a tor­nar als espais públics pel virus i l’ago­rafòbia. Hi ha l’ago­rafòbia, amb la por des­pro­por­ci­o­nada que fa que les per­so­nes evi­tin situ­a­ci­ons a l’exte­rior que tro­ben amenaçado­res. Això pot es pot super­po­sar amb una de les pos­si­bles for­mes del tras­torn obses­siu com­pul­siu, que fa sen­tir pànic dels gèrmens. La pandèmia ha pro­vo­cat un còctel de pors. La por que ens ha permès sobre­viure com a espècie pot ser per­ni­ci­osa. Sug­ge­reix una pre­gunta de con­trol: seguim les indi­ca­ci­ons de les auto­ri­tats o fem més evi­tació de la que cal? “Si les pors estan fora de con­trol, cal anar al psicòleg.” En la con­versa, ano­mena en diver­sos moments la rela­xació, bàsica per enca­rar la por des­bo­cada. Ens rela­xa­rem amb acti­vi­tat física, fent res­pi­ra­ci­ons abdo­mi­nals… “Rela­xant el cos rela­xem la ment.”

Insis­tim: és reco­ma­na­ble viure en línia? “Una cosa és que­dar-te a casa de tant en tant i una altra fer-ne un estil de vida.” Que­dem avi­sats.

Ir al contenido